Prima pagină > IT la general > LINUX. UBUNTU V9.10

LINUX. UBUNTU V9.10

Care ar fi motivele pentru care ne-ar putea trece prin cap să folosim sistem de operare (SO) Linux, mai ales când Windows se găsește (mai ales „spart”) la fiecare colț de stradă, este intuitiv deci simplu de folosit și fiecare dintre noi ne-am început pioneratul în ale calculatoarelor cu Windows. Aici ținem un moment de reculegere în amintirea Win 95, 98… și a albastrului de Microsoft (deși câteodată el revine zâmbitor în viețile noastre chiar și pe Win7, rămâne totuși pe cale de dispariție).

E clar de ce folosim Windows! E folosit practic pretutindeni, este relativ accesibil ca preț, oferă cel mai bun support, merge cu orice și să nu uităm de jocuri. Majoritatea covârșitoare a jocurilor sunt gândite să ruleze pe Windows. Întrebați adevărații gameri cât investesc pentru sisteme Windows cu licență.

Azi totuși vreau să vorbesc despre SO free cum ar fi UBUNTU. Deși acum câțiva ani Linux era strict pentru „experți”, UBUNTU și nu numai, sparg gheața și se orientează spre client. Cum altfel te poți impune pe o piață controlată de Microsoft decât făcând un SO user-friendly? Pentru că nu mulți îndrăznesc să folosească o soluție free, în general de teamă că nu se vor descurca să o folosească, am să încerc să fac în câteva articole un fel de tutorial, de la instalare până la utilizare.

Instalare Ubuntu V9.10 X64  UbuntuLozengeStrapLogo

Clik AICI pentru cerințe sistem minime și recomadate. Imaginea cu Ubuntu o puteți obține gratuit de pe site.

Facem boot de pe CD-ul cu Ubuntu (doar 690 MB) și ni se înfățișează un meniu plin de opțiuni: Try Ubuntu without any change to your computer, Install Ubuntu, Check disc for defects, Test memory, Boot from first hard disk. Alegem prima variantă pentru că suntem foarte curioși și nu putem aștepta instalarea să vedem cum arată. În plus dacă avem instalat deja un SO este o metodă bună de a vedea dacă ne-ar atrage Ubuntu fără a face modificări la SO deja instalat

După câteva momente de așteptare se deschide Ubuntu ca și cum ar fi fost instalat și se poate trece la experimente. Desigur nu poate fi vorba de a fi folosit în lucru ca atare. După ce am avut ocazia să vedem cum arată și cum funcționează există posibilitatea instalării. Pe desktop este o iconiță “install” care deschide un setup simplu în 6 pași. Se cer câteva date cum ar fi limba de instalare (english și dacă intrăm pe site avem și Ubuntu în limba română), time zone-ul (GMT +2) și keyboard layout-ul (english) și apoi se trece la instalarea efectivă. Avem 2 posibilități: “erase and use the entire disk” și “specify partitions manually (advanced)”. Pentru că încă nu suntem useri suficient de experimentați (fără contact anterior cu Linux) și suntem deosebit de comozi, deocamdată alegem prima variantă.

În continuare se cer câteva informații de identificare, numele calculatorului, parola și modalitatea de a face log in(log in automatically, require my password to log in, require my password to log in an to decrypt my home folder ). Pentru că nu suntem atât de paranoici încât să criptăm până și home folder-ul alegem să ne ceară parola doar la log in.

În ultimul pas ne sunt amintite setările pe care tocmai le-am ales în caz că am uitat vreo ceva. Apăsăm Install cu încredere și așteptăm… clipa când se oprește la 48% și ne spune că e o problemă cu CD-ul și că nu poate continua procesul de instalare :). Nu ne spune exact care e problema ci pur și simplu că unele file sunt corupte. Am spune că are dreptate, dar cu o seară înainte, de pe același disc (imagine de fapt), mai instalasem pe o mașină virtuală pe laptopul personal cu procesor pe X86. Nu mă prind și reiau procesul de instalare. Același 48% când cu puțin ajutor mă lovește… calculatorul pe care testam acum era pe X64. Fără alte comentarii am făcut download la versiunea pe X64 și am dat drumul la instalare. A mers. Morala? Citește și fii atent ce, cum și unde instalezi!

Ajuns la 100%, procesul de instalare se încheie cu o cerere de restart. Cu cerințe minime se mișcă foarte bine și nu trebuie să așteptăm prea mult până ne cere parola de acces în sistem.

În următorul articol  urmează să ne prefacem că suntem useri avansați și, la partea de instalare, alegem “specify partitions manually (advanced)”.

Reclame
Categorii:IT la general Etichete:, , , ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: