Prima pagină > IT la general > Motive sa folosesti ultima versiune a unui browser

Motive sa folosesti ultima versiune a unui browser

Totul a plecat de la o discutie amicala cu buna mea prietena, Gabriela. Desigur nu putea sa imi spuna in fata ca am un blog jalnic (glumesc desigur) si a preferat sa imi motiveze lipsa interesului pentru blogul meu prin faptul ca nu vede diacriticele si normal ii vine foarte greu sa citeasca. De aceea am documentat problema si am ajuns la concluzia ca nu are ultima versiune de Internet Explorer (versiunea 8. ) (IE) sau de orice alt browser. Spun orice alt browser pentru ca am testat pe ultimele versiuni ale celor mai importante browsere: Google Chrome (versiunea 4.0.249.78), Mozilla FireFox (versiunea 3.6), Opera (versiunea 10.10) si Safari (versiunea 4.0.4).

Motive pentru a avea instalata ultima versiune a unui browser web:

1)SECURITATEA ta e in pericol. Calculatorul tau este un „rai” pentru virusi, worms etc. Microsoft a facut un apel public pentru renuntarea la browserele invechite security_imediat dupa ce Google a fost atacat profitandu-se de unele vulnerabilitati din IE6. Pana si guvernele unor tari precum Germania si Franta au cerut renuntarea  la browserele invechite. Chiar daca exista multe voci care acuza IE ca ar fi unul dintre cele mai vulnerabile browsere, IE8 se dovedeste a fi destul de stabil si sigur. Exemplu: internet-browser-review

2)sunt mai rapide. Paginile se incarca mult mai repede iar consumul de resurse este eficientizat. Din testele facute de mine, IE8 se misca destul de bine cu  cateva zeci de tab-uri deschise in timp ce Opera si Safari sunt clar puse in internetspeedometerdificultate. Si Chrome rezista destul de bine iar pe FireFox inca nu am avut ocazia sa il pun la incercari. Dintre toate browserele testate, Safari are cel mai mare consum de resurse iar FireFox cel mai scazut, dar nu departe de IE.

3)InPrivate Browsing. Cateodata nu dorim ca paginile pe care le-am accesat (mail, e-banking, etc) sa fie pastrate in istoricul browserului sau sa ne fie inprivate retinute date precum username si parola. Functia InPrivate Browsing previne pastrarea datelor cu caracter confidential in istoricul browserului ca si cum nu ar fi fost accesate niciodata. Aceasta functie este prezenta implicit sub diferite nume doar in IE, FireFox, Chrome si, surprinzator, in Safari. Aici trebuie mentionat ca IE a fost primul browser care a implementat aceasta functie.

4)Tab-uri. Ultimele versiuni ale browserelor testate lucreaza cu tab-uri. Este o modalitate eleganta de a vizualiza noi pagini fara a deschide sesiuni noi ale browserului. In IE8 fiecare tab este tratat ca un proces separat si de aceea in cazul blocarii el poate fi oprit fara a interveni si asupra celorlalte tab-uri. Dintre Browserele testate numai FireFox nu le trateaza separat, iar cel mai complicat in folosirea tab-urilor mi s-a parut Safari.tabs Una din functiile foarte utile venite de la IE este colored tabs, prezentata in imaginea de mai sus. Atunci cand avem mai multe tab-uri deschise si deschidem inca unul din interiorul unui tab activ, atunci noul tab va avea aceeasi culoare cu tab-ul “parinte” si va fi deschis langa acesta si nu la urma cum se intampla in cazul celorlate browsere.

5)Acceleratoare. Sunt servicii web care pot fi accesate direct din pagina. Cum se foloseste un accelerator? Simplu! Selectezi un cuvant sau o portiune de text si se apasa (in IE) iconita albastra care apare. Se va afisa in continuare un meniu accelerator drop-down cu o lista de optiuni in functie de ce programe aveti instalate (Define, Translate, Maps, Email sau Blog). Dintre browserele testate, Opera, are acceleratorul “Turbo” care ajuta la viteza de incarcare a paginilor in retelele lente. Secretul este defapt pastrarea pe HDD a unei copii a site-ului astfel incat in momentul in care este accesat nu se mai face download decat pentru elementele noi adaugate. Pentru FireFox si Chrome acceleratoarele nu sunt adaugate implicit la instalare, in schimb pot fi adaugate ulterior.

Motive pentru a folosi cele mai noi versiuni de browsere se gasesc la tot pasul, acum tine de fiecare ce Browser prefera. Pentru ca eu lucrez mult cu tehnologii Microsoft este normal sa lucrez cu IE, pentru ca de ce sa nu recunoastem, Microsoft si-a optimizat aplicatiile pentru IE. Restul nu prea conteaza.

Un lucru care ma bucura in schimb, este faptul ca se se observa o tendinta Microsoft de orientare catre user. Ce inseamna acest lucru? In principal Eficientizarea lucrului cu programe si tehnologii Microsoft

Reclame
Categorii:IT la general Etichete:, , ,
  1. februarie 7, 2010 la 2:49 PM

    Așa cum îți spuneam, diacriticele nu sunt numai problema browselor… ai aici un articol legat de asta… http://feedproxy.google.com/~r/cnetro/~3/mcfRVYF-ojM/
    În ceea ce privește browserele, lupta continuă… Actorii nu se bat numai în viteză, securitate, design și facilități… vor mobilitate, portabilitate, chiar și online OS, iar Microsoft este nevoit să lupte de pe poziție de monopol, care se apără foarte greu, mai ales pentru o piață din ce în ce mai educată și pretențioasă. Baftă și scrie în continuare, cu diacritice sau fără…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: