Prima pagină > IT la general > Win 7 vs Win XP: Local Security Policy

Win 7 vs Win XP: Local Security Policy

 

   Dacă nevoia nu te lovește haide să fim serioși că nu pune nimeni mâna să facă ceva în plus sau să învețe ceva nou. Să trecem la subiect…
Știți desigur cu toții ce este Local Security Policy (politici de securitate locale). Știți desigur și unde se găsesc dar totuși țin să le reamintesc celor care au uitat Control Panel\System and Security\Administrative Tools

path_SP

   De ce am ales să prezint câteva lucruri despre politicile de securitate? E simplu! Deoarece consider că sunt câteva reguli care sunt obligatorii și țin oarecum de bunul simț pentru a vă ține calculatorul și implicit informațiile personale departe de ochi curioși și/sau rău intenționați. Nu vă pot spune ce politici sunt mai bune deoarece fiecare își stabilește propriul nivel al securității dorite. Trebuie totuși să spun că în materie de securitatea datelor Microsoft a făcut mari progrese și oferă o gamă variată de politici pe care le putem crea și gestiona.

   Pentru început iată cum arata Local Security Settings pe vremea răposatului XP care însă nu renunță fără luptă. Continuă să fie cel mai întălnit S.O.

 LSP_XP

   Are o gamă restrânsă de politici ce pot fi create și aplicate dar totuși extrem de eficiente. Eu unul am reușit să îmi blochez contul de admin și cu greu am reușit să mai salvez ceva. Mare atenție când modificați ceva să rețineți ce și unde! Pe viitor, de un singur clik pot depinde multe ore de chin, și de ce nu, o mică formatare. Asta dacă nu lucrați cu backup-uri.

   Sfatul meu e că un minim de securitate îl puteți obține prin dezactivarea contului de Guest, redenumirea și aplicarea unei parole puternice (formate din litere, cifre și caractere non-alfanumerice) a contului de Administrator și utilizarea unui Power User în locul unui cont de admin. Desigur se cere o parolă puternică și pentru contul de Power User.

   În Win 7 deși recomandările de minimă securitate rămân, avem la dispoziție mult mai multe politici în care ne putem baga nasul și cu puțin „noroc” formata calculatorul. (Bineînțeles prima dată nu ne-am învățat lecția și tot nu lucrăm cu backup). Iată o imagine cu Local Security Settings din Win 7:

LSP_7

   Se observă în primul rând că ne putem face de cap cu Firewall-ul. NU faceți asta dacă nu știți ce e aia!!! Iese urât!

   Ce găsesc cel mai interesant sunt politicile de audit. De la managementul conturilor până la auditarea integrității sistemului avem o grămadă de setări pe care le putem încurca și pentru că nu mai știm/putem să le aducem la setările default putem să mai formatăm o dată calculatorul. Pentru că încă nu am învățat să folosim backup-ul. De fapt cred că cel mai corect ar fi să spunem că încercăm să perfecționăm metode de formatare. Nu de alta dar de la Vista încoace tot încerc să înțeleg de ce pot fomata din mouse??? Era atât de exclusivist pe XP… Îmi dădea senzația că știu și eu să fac ceva…

   Un ultim sfat: utilizați mașini virtuale când vreți să testați ceva! NU faceți modificări în mașina reală! O să vă pară rău. Mie mi-a părut. De multe ori! Vă recomand cu căldură Virtual PC de la Microsoft și Virtual Box de la Sun. Spor la modificări și la cât mai multe erori! Pe principiul „Omul din errors învață!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: